Udgivet af Eva Nordahl, fre d. 30. okt 2020, kl. 00:00

Bornholmsk kunst i Vodskov Sognegård

Ny kunstudstilling i Vodskov Sognegård er fragtet hertil helt fra Bornholm, hvor der nu kan nydes malerier af kunstner Mogens Dam. Mogens fortæller om sig selv og sin kunst:

Jeg - Mogens Dam - er født i 1936 på Bornholm. Hele mit liv har jeg beskæftiget mig med bøger og fotografi. Jeg er uddannet hos Arnold Busck i København. Arbejdede derefter 1 år i New York hos Doubleday Books, der dengang var førende i USA. Tog derfra til Tokyo i Japan, hvor jeg arbejdede for det amerikanske forlag Charles E. Tuttle, ligeledes lidt over 1 år. Her lærte jeg selve bogfremstillingen, omgivet som jeg var af Japans bedste designere og grafikere. Charles e. Tuttle var på det tidspunkt det største forlag i Fjern Østen, som det blev kaldt dengang, med lagerfaciliteter

i alle betydende lufthavne verden over. Jeg fik tilbudt endog meget favorable vilkår, hvis jeg ville fortsætte, men jeg tog en time out i Danmark, og det har jeg ikke fortrudt.

Mine forældre havde Danmarks ældste boglade (1857) i Rønne, og da min far døde overtog min kone Birte og jeg boghandelen, som vi bl.a. udvidede meget på forlagssiden. Sideløbende fotograferede jeg meget og lavede vist de fleste postkort og bøger fra Bornholm i den periode. Sideløbende skrev og udgav jeg historiske bøger om Bornholm.

2011 fik jeg konstateret kræft og var igennem en rimelig stor operation. Med kemo oveni er der ikke så meget spræl i en mere, så i stedet for at gå ud i naturen og fotografere begyndte jeg at male. Den professionelle maler Svend Huth Meyer tog mig under sine vinger, og nu maler jeg næster hver dag. Jeg har deltaget i Svaneke Gårdens censurerede udstilling i 2017 – 2018- 2019, Og var blandt de 5 bedste ud af 80. Jeg har udstillet i Huz 16 i Sandvig og i galleriet på Vang Havn. Men ellers maler jeg, fordi jeg kan lide det og det interesserer mig.

Vi har altid rejst meget, men turen til Grønland og ekspeditionen til Svalbard gjorde et stort indtryk på mig på alle måder. Naturen, farverne, den rene luft og flora og fauna. Is, sne og tomhed er fantastisk. Men jeg tænker også meget på verdens flygtninge, på den grønne omstilling, der skal være med til at gøre verden til et bedre sted for alt levende, på rumfarten, der kan give os nogle fantastiske perspektiver, hvis vi kender vores besøgelses tid. Det ligger i baghovedet, når jeg maler og det er som regel det mine malerier handler om – foruden Bornholm, som fylder den anden halvdel.

Mogens Dams malerier kan nydes i Sognegården frem til først i januar 2021. Ved ønske om køb af maleri kontakt Ole Holmgaard på tlf. 22370490 (Kirkegårdsgartner v/ Vodskov Kirke)